AM2.jobs - Attractions Jobs & News
Attractions Management Magazine


CLICK HERE TO READ THE LATEST ISSUE ONLINE
 
POST YOUR JOB ONLINE
FREE SIGN UP
CONTACT US

Jobs . News . Features . Products . Magazine . Handbook . Blog  
NEWS
Amanda Levete's mammoth V&A Exhibition Road expansion ready to open
POSTED 28 Jun 2017 . BY Kim Megson
The largest building project undertaken by London’s Victoria and Albert Museum (V&A) in over 100 years opens to the public on Friday (30 June).

Architect Amanda Levete and her firm AL_A have designed the new V&A Exhibition Road Quarter – comprising of a courtyard, a vast underground exhibition gallery and a new entrance to the museum.

The project has redeveloped 2,200sq m of underused space, providing the V&A with 6,400sq m of new space across its densely occupied South Kensington site.

The design team sought to reframe the relationship between the Exhibition Road street and the museum by “breaking down the barrier between the two” to create a democratic, accessible and public space.

Sir Aston Webb’s original screens separating the street from his V&A buildings have been opened up to reveal new views of the historic structures hidden behind; creating space for visitors to flow through the site and into the newly-landscaped Sackler Courtyard. Described as “the world’s first porcelain public courtyard,” this is covered with 11,000 hand-crafted porcelain tiles made in the Netherlands.

“We have created a less formal, more public place that is as much of the street as it is of the museum,” said Levete. “It will attract and welcome in new audiences, making ideas of accessibility and democracy very explicit. This Quarter reimagines the museum as an urban project. The new courtyard creates an exceptional place for London – a destination for installations, events and, above all, for appropriation by the public.”

Below the courtyard is the 1,100sq m underground Sainsbury Gallery: a hyper-flexible column-free exhibition space purpose-built to house world-leading temporary exhibitions. An oculus brings moments of daylight into the gallery, while a dramatic ceiling is formed by the building’s 256-tonne steel structure – including fourteen triangular-section trusses that span 38m uninterrupted.

The final element of the renovation and extension was The Blavatnik Hall: a new entrance into the V&A that takes visitors through the existing buildings of the historic Western Range. Three bays of Webb’s original buildings have been cut to create the doorways for the new entrance, “exposing the elegant profile of the stonework and becoming an eloquent example of the power of revealing more by subtraction than by addition.”

The V&A houses many of the UK's national collections, and explores cultural areas including architecture, furniture, fashion, textiles, photography, sculpture, painting, jewellery, glass, ceramics, book arts, Asian art and design, theatre and performance.

“Our design was born from a deep engagement with the heritage, architecture and collections of the V&A,” said Levete. “An understanding of the mission of the museum and its collection led to our ambition of ‘making visible the invisible’ played out in the design through large moves and small details alike.

“We have used the Exhibition Road project to tell the story of the V&A. We reflect its values, its commitment to daring and innovation, and the continuation of the radical. There is no other institution that would be quite so audacious in its commission, in the blend of the old and new, and in the daring of the construction process to realise it.”

Over £48m has been raised for the V&A Exhibition Road Quarter by The Monument Trust, The Dr Mortimer and Theresa Sackler Foundation, The Headley Trust, The Blavatnik Family Foundation, the Garfield Weston Foundation, the Heritage Lottery Fund and other donors including Peter Williams and Heather Acton and the Friends of the V&A.

The Quarter project is part of FuturePlan, the museum’s strategy for upgrading its estate and facilities. Over the past 15 years, the project has updated two thirds of the V&A’s public spaces.
RELATED STORIES
V&A's hidden facades 'revealed' for first time as AL_A revamp historic Aston Webb Screen


The reinstallation of the Victoria and Albert Museum’s (V&A) Aston Webb Screen – previously a solid stone wall hiding the building’s Victorian boilers – has been completed, breaking down the separation between the street and the museum.
V&A receives planning permission for £41m Exhibition Road project


The Victoria and Albert (V&A) Museum in London, UK has announced it has secured planning permission from the Royal Borough of Kensington and Chelsea for its £41m (US$64m, EUR52m) Exhibition Road project.
MORE NEWS
Renovation work starts on Manhattan Beach's pier aquarium
A historic pier and aquarium on Manhattan Beach, California, is undergoing a major renovation after reaching its fundraising targets.
Coventry named UK City of Culture 2021
Coventry will be the third UK City of Culture following an announcement by minister for Arts, Heritage and Tourism John Glen.
Public art crucial for cities, argues designer who delivered Ai Weiwei's New York installations
One of the design team responsible for realising Ai Weiwei’s huge ‘security fence’ installations across New York has told CLADglobal the popularity of the project demonstrates why cities and developers would be “mad” not to commission creativity.
Institute of Contemporary Art opens doors to new home in Miami
The Institute of Contemporary Art (ICA) has been welcoming the first visitors to its new home this week, located in the heart of the burgeoning design district in Miami, Florida.
More news>
LATEST JOBS
Duty Manager
Jump Arena
Salary: Competitive
Location: Luton, United Kingdom
Head of Food and Beverage
Paultons Park
Salary: Competitive Salary & Benefits
Location: Paultons Park, United Kingdom
Visitor Operations Team Duty Manager
Chatham Historic Dockyard Trust
Salary: £22,000 pa
Location: Chatham, United Kingdom
General Manager
Sea Life
Salary: Competitive
Location: Concord, NC, United States
Trade Sales Coordinator
Sea Life
Salary: Competitive
Location: Minnesota, United States
Front Office Manager
Legoland
Salary: Competitive
Location: Carlsbad, CA, United States



RECRUITING NOW
Merlin
Historic Dockyard

COMPANY PROFILES
DJW
This year DJW celebrates 30 years in the industry, with David and Lynn Willrich having started the company from the AV department of the National Motor Museum in Beaulieu. [more...]
Latest Issue
CATALOGUE GALLERY
MORE CATALOGUES >

Attractions Management
Handbook available
online and in print >
 
 
ABOUT LEISURE MEDIA
LEISURE MEDIA MAGAZINES
LEISURE MEDIA HANDBOOKS
LEISURE MEDIA WEBSITES
LEISURE MEDIA PRODUCT SEARCH
 
ATTRACTIONS MANAGEMENT
AM2
ATTRACTIONS HANDBOOK
PRINT SUBSCRIPTIONS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTIONS
ADVERTISE . CONTACT US

Leisure Media, Portmill House, Portmill Lane,
Hitchin, Hertfordshire SG5 1DJ Tel: +44 (0)1462 431385

©Cybertrek 2017
AM2.jobs - Attractions Jobs & News
Attractions Management Magazine


CLICK HERE TO READ THE LATEST ISSUE ONLINE
 

Jobs . News . Products . Magazine  
Post your job online   Free sign up   Contact us
NEWS
Amanda Levete's mammoth V&A Exhibition Road expansion ready to open
POSTED 28 Jun 2017 . BY Kim Megson
The largest building project undertaken by London’s Victoria and Albert Museum (V&A) in over 100 years opens to the public on Friday (30 June).

Architect Amanda Levete and her firm AL_A have designed the new V&A Exhibition Road Quarter – comprising of a courtyard, a vast underground exhibition gallery and a new entrance to the museum.

The project has redeveloped 2,200sq m of underused space, providing the V&A with 6,400sq m of new space across its densely occupied South Kensington site.

The design team sought to reframe the relationship between the Exhibition Road street and the museum by “breaking down the barrier between the two” to create a democratic, accessible and public space.

Sir Aston Webb’s original screens separating the street from his V&A buildings have been opened up to reveal new views of the historic structures hidden behind; creating space for visitors to flow through the site and into the newly-landscaped Sackler Courtyard. Described as “the world’s first porcelain public courtyard,” this is covered with 11,000 hand-crafted porcelain tiles made in the Netherlands.

“We have created a less formal, more public place that is as much of the street as it is of the museum,” said Levete. “It will attract and welcome in new audiences, making ideas of accessibility and democracy very explicit. This Quarter reimagines the museum as an urban project. The new courtyard creates an exceptional place for London – a destination for installations, events and, above all, for appropriation by the public.”

Below the courtyard is the 1,100sq m underground Sainsbury Gallery: a hyper-flexible column-free exhibition space purpose-built to house world-leading temporary exhibitions. An oculus brings moments of daylight into the gallery, while a dramatic ceiling is formed by the building’s 256-tonne steel structure – including fourteen triangular-section trusses that span 38m uninterrupted.

The final element of the renovation and extension was The Blavatnik Hall: a new entrance into the V&A that takes visitors through the existing buildings of the historic Western Range. Three bays of Webb’s original buildings have been cut to create the doorways for the new entrance, “exposing the elegant profile of the stonework and becoming an eloquent example of the power of revealing more by subtraction than by addition.”

The V&A houses many of the UK's national collections, and explores cultural areas including architecture, furniture, fashion, textiles, photography, sculpture, painting, jewellery, glass, ceramics, book arts, Asian art and design, theatre and performance.

“Our design was born from a deep engagement with the heritage, architecture and collections of the V&A,” said Levete. “An understanding of the mission of the museum and its collection led to our ambition of ‘making visible the invisible’ played out in the design through large moves and small details alike.

“We have used the Exhibition Road project to tell the story of the V&A. We reflect its values, its commitment to daring and innovation, and the continuation of the radical. There is no other institution that would be quite so audacious in its commission, in the blend of the old and new, and in the daring of the construction process to realise it.”

Over £48m has been raised for the V&A Exhibition Road Quarter by The Monument Trust, The Dr Mortimer and Theresa Sackler Foundation, The Headley Trust, The Blavatnik Family Foundation, the Garfield Weston Foundation, the Heritage Lottery Fund and other donors including Peter Williams and Heather Acton and the Friends of the V&A.

The Quarter project is part of FuturePlan, the museum’s strategy for upgrading its estate and facilities. Over the past 15 years, the project has updated two thirds of the V&A’s public spaces.
RELATED STORIES
V&A's hidden facades 'revealed' for first time as AL_A revamp historic Aston Webb Screen


The reinstallation of the Victoria and Albert Museum’s (V&A) Aston Webb Screen – previously a solid stone wall hiding the building’s Victorian boilers – has been completed, breaking down the separation between the street and the museum.
V&A receives planning permission for £41m Exhibition Road project


The Victoria and Albert (V&A) Museum in London, UK has announced it has secured planning permission from the Royal Borough of Kensington and Chelsea for its £41m (US$64m, EUR52m) Exhibition Road project.
MORE NEWS
Renovation work starts on Manhattan Beach's pier aquarium
A historic pier and aquarium on Manhattan Beach, California, is undergoing a major renovation after reaching its fundraising targets.
Coventry named UK City of Culture 2021
Coventry will be the third UK City of Culture following an announcement by minister for Arts, Heritage and Tourism John Glen.
Public art crucial for cities, argues designer who delivered Ai Weiwei's New York installations
One of the design team responsible for realising Ai Weiwei’s huge ‘security fence’ installations across New York has told CLADglobal the popularity of the project demonstrates why cities and developers would be “mad” not to commission creativity.
Institute of Contemporary Art opens doors to new home in Miami
The Institute of Contemporary Art (ICA) has been welcoming the first visitors to its new home this week, located in the heart of the burgeoning design district in Miami, Florida.
More news>
LATEST JOBS
Duty Manager
Jump Arena
Salary: Competitive
Location: Luton, United Kingdom
Head of Food and Beverage
Paultons Park
Salary: Competitive Salary & Benefits
Location: Paultons Park, United Kingdom
Visitor Operations Team Duty Manager
Chatham Historic Dockyard Trust
Salary: £22,000 pa
Location: Chatham, United Kingdom
General Manager
Sea Life
Salary: Competitive
Location: Concord, NC, United States
Trade Sales Coordinator
Sea Life
Salary: Competitive
Location: Minnesota, United States
Front Office Manager
Legoland
Salary: Competitive
Location: Carlsbad, CA, United States



 
 
ADVERTISE . CONTACT US

Leisure Media, Portmill House, Portmill Lane,
Hitchin, Hertfordshire SG5 1DJ Tel: +44 (0)1462 431385

©Cybertrek 2017

ABOUT LEISURE MEDIA
LEISURE MEDIA MAGAZINES
LEISURE MEDIA HANDBOOKS
LEISURE MEDIA WEBSITES
LEISURE MEDIA PRODUCT SEARCH
 
ATTRACTIONS MANAGEMENT
AM2
ATTRACTIONS HANDBOOK
PRINT SUBSCRIPTIONS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTIONS

NEWS
Amanda Levete's mammoth V&A Exhibition Road expansion ready to open
POSTED 28 Jun 2017 . BY Kim Megson
The largest building project undertaken by London’s Victoria and Albert Museum (V&A) in over 100 years opens to the public on Friday (30 June).

Architect Amanda Levete and her firm AL_A have designed the new V&A Exhibition Road Quarter – comprising of a courtyard, a vast underground exhibition gallery and a new entrance to the museum.

The project has redeveloped 2,200sq m of underused space, providing the V&A with 6,400sq m of new space across its densely occupied South Kensington site.

The design team sought to reframe the relationship between the Exhibition Road street and the museum by “breaking down the barrier between the two” to create a democratic, accessible and public space.

Sir Aston Webb’s original screens separating the street from his V&A buildings have been opened up to reveal new views of the historic structures hidden behind; creating space for visitors to flow through the site and into the newly-landscaped Sackler Courtyard. Described as “the world’s first porcelain public courtyard,” this is covered with 11,000 hand-crafted porcelain tiles made in the Netherlands.

“We have created a less formal, more public place that is as much of the street as it is of the museum,” said Levete. “It will attract and welcome in new audiences, making ideas of accessibility and democracy very explicit. This Quarter reimagines the museum as an urban project. The new courtyard creates an exceptional place for London – a destination for installations, events and, above all, for appropriation by the public.”

Below the courtyard is the 1,100sq m underground Sainsbury Gallery: a hyper-flexible column-free exhibition space purpose-built to house world-leading temporary exhibitions. An oculus brings moments of daylight into the gallery, while a dramatic ceiling is formed by the building’s 256-tonne steel structure – including fourteen triangular-section trusses that span 38m uninterrupted.

The final element of the renovation and extension was The Blavatnik Hall: a new entrance into the V&A that takes visitors through the existing buildings of the historic Western Range. Three bays of Webb’s original buildings have been cut to create the doorways for the new entrance, “exposing the elegant profile of the stonework and becoming an eloquent example of the power of revealing more by subtraction than by addition.”

The V&A houses many of the UK's national collections, and explores cultural areas including architecture, furniture, fashion, textiles, photography, sculpture, painting, jewellery, glass, ceramics, book arts, Asian art and design, theatre and performance.

“Our design was born from a deep engagement with the heritage, architecture and collections of the V&A,” said Levete. “An understanding of the mission of the museum and its collection led to our ambition of ‘making visible the invisible’ played out in the design through large moves and small details alike.

“We have used the Exhibition Road project to tell the story of the V&A. We reflect its values, its commitment to daring and innovation, and the continuation of the radical. There is no other institution that would be quite so audacious in its commission, in the blend of the old and new, and in the daring of the construction process to realise it.”

Over £48m has been raised for the V&A Exhibition Road Quarter by The Monument Trust, The Dr Mortimer and Theresa Sackler Foundation, The Headley Trust, The Blavatnik Family Foundation, the Garfield Weston Foundation, the Heritage Lottery Fund and other donors including Peter Williams and Heather Acton and the Friends of the V&A.

The Quarter project is part of FuturePlan, the museum’s strategy for upgrading its estate and facilities. Over the past 15 years, the project has updated two thirds of the V&A’s public spaces.
RELATED STORIES
V&A's hidden facades 'revealed' for first time as AL_A revamp historic Aston Webb Screen


The reinstallation of the Victoria and Albert Museum’s (V&A) Aston Webb Screen – previously a solid stone wall hiding the building’s Victorian boilers – has been completed, breaking down the separation between the street and the museum.
V&A receives planning permission for £41m Exhibition Road project


The Victoria and Albert (V&A) Museum in London, UK has announced it has secured planning permission from the Royal Borough of Kensington and Chelsea for its £41m (US$64m, EUR52m) Exhibition Road project.
 


ADVERTISE . CONTACT US

Leisure Media, Portmill House, Portmill Lane,
Hitchin, Hertfordshire SG5 1DJ Tel: +44 (0)1462 431385

©Cybertrek 2017

ABOUT LEISURE MEDIA
LEISURE MEDIA MAGAZINES
LEISURE MEDIA HANDBOOKS
LEISURE MEDIA WEBSITES
LEISURE MEDIA PRODUCT SEARCH
PRINT SUBSCRIPTIONS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTIONS